duminică, 27 februarie 2011

Banii si fericirea

Intrebare: "Banii aduc fericirea?" Raspunsul la cel putin 70% din populatie: "Nu"
Ok, daca stam si ne gandim la toti oamenii cu bani (multi multi bani), care au absolut tot ce le trebuie, nu prea vedem fericire pe ei..pentru ca da, au tot ce le trebuie din punct de vedere financiar dar de cele mai multe ori nu sunt tocmai multumiti de viata personala,spirituala etc. Asta e, in viata nu poti sa le ai tot timpul pe toate.
Totusi, trebuie sa fim ipocriti sa zicem ca da, putem trai fericiti fara bani..atata timp cat suntem sanatosi si ii avem pe cei apropiati langa noi totul e perfect. Si sa nu fiu inteleasa gresit, pentru mine sanatatea si prietenii sunt pe primul loc, dar ma enerveaza sa recunosc ca si banii au importanta lor intr-o mica sau mai mare masura (in functie de om). Tind sa cred ca nu sunt o persoana materialista, ba mai mult de atat cred ca sunt genul de om care se bucura din lucruri simple. Dar urasc banii, urasc ca nu pot face aproape nimic fara ei. Si de aia zic: spune-i saracului ca banii nu aduc fericirea, spune-i omului care isi face griji pentru ziua de maine, omului bolnav care nu are cu ce sa isi cumpere tratamentul, omului care trebuie sa isi plateasca chiria, celui care are copil de hranit si cati si mai cati oameni..sa le spunem lor ca banii nu reprezinta o mica/mare parte in drumul nostru spre un moment de fericire.
Iar asta este o alta discutie: consider ca nu exista "viata fericita", ci momente de fericire (si nu, nu sunt pesimista). Da, ca am avut mai multe sanse la fericire decat x sau y, am avut mai mult noroc sa realizez tot ceea ce mi-am dorit sa fac, asta poate ma face sa fiu un om mai fericit decat altii. Dar adevarul este ca probleme si griji vor exista mereu, fie ca vrem sau nu, iar acestea sunt de fapt obstacole in incercarea noastra de a fi fericiti. Atunci cand iesim invingatori din aceste incercari, avem dreptul la cateva momente/zile de fericire, pana cand incepe o noua lupta. Ne invartim intr-un cerc. Dar pana la urma, daca ar fi sa fim mereu fericiti, fara exceptie, nu ar deveni totul foarte monoton? Nu am uita de fapt semnificatia fericirii? Pentru ca atunci cand experimentam sentimente si mai putin placute, realizam cat este de important de fapt sa pretuim momentele "bune" si sa ne bucuram de viata asa cum este ea.
Acestea fiind spuse, as pune problema asa:

Intrebare: "Banii aduc fericirea?" Raspuns: "Poate nu, dar din pacate, o intretin..."

Un comentariu:

  1. da, o întreţin aşa cum rezerva de lemne întreţine focul în sobă iarna...

    e atât de bine să tai de pe lista grijilor problema banilor..să poţi să mergi la magazin ştiind că nu trebuie să contorizezi fiecare produs din coş (şi nu sunt un mare cheltuitor, nu mă refer la a sparge sume mari de bani în magazine, dar chiar şi aşa...)

    RăspundețiȘtergere